Top Menu

Thaise Yoga Massage: een mooi cadeau om te geven en om te ontvangen

Thaise Yoga massage: Een cadeau van pure ontspanning

Thaise yoga massage groeit in populariteit. Waarom? Het is simpel te leren en een fantastisch cadeautje om te kunnen geven.

Nog een twist en dan savasana! Je sluit je ogen, slaakt een diepe zucht en zakt langzaam weg in dat voldane niemandsland. Twee handen raken begripvol je schouders en laten, bij iedere uitademing, alle spanning uit je lichaam vloeien. Zachtjes vinden ze je nek en kneden er met vloeiende beweging de laatste restjes stress uit. Ze strijken door je haar, vinden je voorhoofd en masseren die ene, achtergebleven frons weg. Ontspannen slaak je een zucht en zakt nog dieper weg.
Die kundige handen leerden de kunst van het aanraken op een Thaise Yoga massagetraining. In het kielzog van yoga groeit ook de interesse voor deze eeuwenoude, Thaise traditie. Niet op zijn minst dankzij de groeiende populariteit van AcroYoga; een combinatie van acrobatiek, yoga en Thaise Yoga massage en natuurlijk dankzij die kleine, maar o zo ontspannende massages die sommige leraren in savasana geven.

Yogaposes

Die handen zouden zomaar de jouwe kunnen zijn, want Thaise massage is een van de makkelijkste massages om te leren, zeker voor een yogi(ni). Thaise massage is een combinatie van Indiase yogaposes en Chinese acupressuur. Waar je normaal je eigen lichaam rekt en strekt op jouw yogamat, stretch je nu het lichaam van degene die jij een massage geeft. Als je het eenmaal ‘in handen hebt’, heb je een geweldig cadeau om te geven. Wie wil er nu niet een uur pure ontspanning cadeau krijgen?

Als yogi ben je al bekend met alle yogaposes. Veel van die poses komen terug in de massage, zoals Supta Padangusthasana (Reclined Hand-to-Big-Toe Pose). In dit geval hoeft degene die de massage ontvangt niet zelf haar/zijn grote teen vast te houden, maar stretch jij de hamstring als masseur.
Benen optillen, armen optillen, soms een heel bovenlijf optillen, klinkt misschien zwaar, maar het mooie van Thaise massage is dat het even ontspannend voor de gever als voor de ontvanger is. Waar een gewone massage hard werken is – en niet altijd in een gezonde houding voor de masseur – is de Thaise massage meer een dans: twee lichamen die samenvloeien in een ontspannende massage.

Happy ending

Oké, dat samenvloeien klinkt misschien iets te erotisch. Thaise massage heeft – door de vele seksvakanties in Thailand – een negatieve bijklank gekregen. Een die nog eens bevestigd wordt door de manier waarop veel Thaise salons zich in Nederland presenteren. Als je Thaise massage opzoekt in Google, krijg je heel veel hits voor erotische massage; met de welbekende happy ending. Dat is het dus niet. Sterker nog: het is een van de meest toegankelijke massages die er is. Juist omdat zowel ontvanger als gever volledig gekleed is. Waar je voor een ontspannings- of sportmassage (deels) uit de kleren moet, hoef je voor de Thaise variant helemaal niets uit te trekken. Je kunt gewoon in je lekker zittende yogaoutfit verschijnen en je bent klaar voor je massage.
Een Thaise Yoga massage is zonder olie. Rekken en strekken en het indrukken van acupressuurpunten; dat is het.

Geneeskrachtige werking

Die acupressuurpunten hebben een geneeskrachtige werking. De traditionele massage ontwikkelde zich als onderdeel van de Thaise geneeskunst (zie kader). Oosterse geneeswijzen zien ziekte als een verstoring in de balans van het lichaam. De ziekte (of blessure) bestrijden heeft geen zin. De ziekte is slechts een gevolg. Wat aangepakt moet worden, is de oorzaak. Alleen dan komt het lichaam weer in balans.
Een grote tegenstelling tot de Westerse geneeskunst, waar te vaak naar ‘een pilletje’ wordt gegrepen om symptomen te onderdrukken en waar veel artsen de oorzaak links laten liggen. Een moderne opvatting, want ook de Westerse geneeskunst zag in het verleden ziekte als verstoring in de balans van het lichaam. De hedendaagse artsen leggen – als ze geslaagd zijn – nog steeds de eed van Hippocrates af. Die Griekse arts, beschouwd als grondlegger van de Westerse geneeskunde, zei al: ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’.
De balans is – in de ogen van de Thaise geneeskunst – te herstellen door de energie weer vrij te laten stromen. Blokkades opheffen gaat door zachte druk uit te oefenen op specifieke punten (acupressuur punten) in het lichaam en door het lichaam te stretchen in yogaposes. Alle punten en alle energiebanen leren, vereist een grondige studie; in Thailand of aan een van de instituten die Nederland rijk is.
Voor het geven van een ontspanningsmassage op zijn Thais, heb je niets meer nodig dan een korte cursus. Een korte cursus en een futon. Een Thaise massage geef je namelijk niet op een massagetafel, maar op een zachte, dikke mat die veel wegheeft van een opgevouwen dekbed of slaapzak, waardoor die twee dus uitstekend voldoen om mee te beginnen.

Luie mensen yoga

Een van de overeenkomsten tussen de Indiase yoga en Thaise Yoga massage is de kunst van het loslaten. Als ontvanger moet je je totaal overgeven aan de masseur, zodat die je in allerlei yogaposes kan vouwen. Niet voor niets wordt deze vorm vaak luie mensen yoga genoemd. Als de ontvanger in staat is om zich over te geven, krijgt de massage een meditatief karakter; niet alleen voor de gemasseerde, maar ook voor de masseur. De yogadans transformeert in een slow dance, een flow van pure ontspanning. Het mooiste cadeau dat je kunt geven of ontvangen.

We have a tutorial of one hour online. You can download it in our webshop.

This blog appeared as article in Yoga International.

 

,

Comments are closed.

Private: yoga courses

Ready to start with yoga? Do you want to get more flexible? Finally get rid of back pain and / or stress? Or do you think yoga is something for you? Whatever your reason is, we have the yoga courses for you.

Yoga courses for beginners

yoga courses

yoga courses

This Yoga beginners course guides you through the first steps on your yoga mat. The course consists of seven video classes and an introduction video. The classes are between 35 and 45 minutes. The course is designed to give you the best start to yoga you can imagine.

The course only costs 6,95 euros, because we want to help as many people as we can to start with yoga.

You’ll find this course in our webshop.


Thai Yoga massage tutorial

thai yoga massage tutorial

Thai Yoga Massage

A Thai yoga massage is a beautiful gift to give and to receive. With our Thai Yoga massage video tutorial you will be able to give this gift. This tutorial will guide you step-by-step through a relaxing massage. This tutorial consists of two video of half an hour: one massage for the front of the body, one for the back of the body.

Thai yoga massage is practiced with clothes on.

We love Thai yoga massage. To let as many people as we can experience it, we only ask 5 euros for this tutorial.

You’ll find this tutorial in our webshop.