Top Menu

Bramen from the Betuwe

Frambozen uit de Betuwe

Het was ergens in februari 2012. De sneeuw was gesmolten, de ondergrond nog bevroren, de bovenlaag een grote blubberboel. TBV Wonen had mijn huis verbouwd en net voor Kerst opgeleverd. Als tuin had ik een anderhalve meter diep terras en verder een modderpoel van dertien meter lang en vier meter breed. Een mooi projectje voor de lente, dacht ik, totdat de telefoon ging…

Ingrid hing aan de lijn. Zus lief had haar zojuist gebeld. Haar tuin moest op de schop. De gemeente wilde een of ander afvoerkanaal aanleggen en dat ging precies door de moestuin van zus lief. En als die er toch aan moest geloven – die moestuin dan; niet zus lief – dan maar meteen heel de tuin op de schop. En zoals het een echte gemeente betaamt, duurde het ‘gepraat’ maanden en moest het nu opeens op stel en sprong gebeuren.

Een miniscuul tuinbudget, een grote modderpoel en een enorme tuin in de Betuwe die op de schop moest, veel beter kon het niet. Twee dagen later tuften Ingrid en ik dan ook in mijn busje richting Zoelen, richting zus lief – die van Ingrid dan -. Na een kop thee en een rondleiding, waarbij ik tot mijn enkels in de modder zakte, mocht ik ‘los’. Enig beleid hoefde ik niet toe te passen: alles moest er toch uit. En dus hakte ik er vrolijk op los: trok bramenstruiken uit de grond, sjorde me rot aan frambozenstuiken. spitte tijm los, groef een salie uit en stak hier en daar een stuk af van een echinacea en een blauwe bes.
Tegen de tijd dat ik thuis was, was het al weer donker, dus restte mij niets anders dan al het ‘oerwoud’ nog een nachtje in mijn bus te laten rusten. De volgende ochtend kreeg het een keurig uitgedokterd plekje in mijn tuin; op hoop van zegen. Veel fut leek er niet in de half dode struiken te zitten en een koude februaridag leek nu ook niet de beste opties om een en ander in de grond te stoppen. Maar ja, het was gratis, kwam uit de gezonde Hollandse klei en was het proberen waard.

Inmiddels staat de kalender op augustus 2014. De zielige, verpieterde frambozentakken dreigen mijn tuin te overwoekeren. Eind lente kleuren ze heel de schutting rood en begin herfst herhalen ze het trucje nog een keer. Met een grote glimlach kijk ik wekelijks bij de Albert Heijn wat een belachelijke prijzen AH vraagt voor een klein bakje frambozen, om dan met een grote glimlach de dubbele hoeveelheid soepeltjes in eigen tuin te oogsten. En waar de framboos de ene helft van de schutting in beslag neemt, neemt de braam – ooit niet meer dan twee afgeknipte takjes – de andere helft in beslag en levert meer fruit op dan ik op kan eten. De salie ‘beschermt’ de druif en laat de tuin heerlijk geuren en de tijm is inmiddels al een keer of vier gesnoeid en heeft stekjes door heel Tilburg; in tuinen van vrienden. Wat dus ooit begon als kansloos lijkende missie in een koude winter, zijn nu smakelijke smoothies op een hete zomerdag.

bramen

bramen

frambozen

frambozen

, ,

Comments are closed.