Top Menu

eneco

Eneco ‘schenkt’ 400 euro voor vrijwilligerswerk in Nicaragua

Het was ergens in juni dat Anneke en ik samen in mijn huis zaten te werken. Beiden moesten we een hele berg klantenservices bellen en we maakten er voor de grap een quiz van. Welke maatschappij heeft de beste en welke maatschappij heeft de slechtste klantenservice. Niet geheel toevallig scoorden de maatschappijen waar Anneke klant wilde worden of haar contract wilde verlengen goed, maar een aantal maatschappijen waar we niet langer klant van wilden zijn, deden het ook niet verkeerd; zoals bijvoorbeeld KPN.

De slechte van allemaal was snel gevonden: DONG Energy (al is T-Mobile momenteel ook nog een gegadigde; na 2 pogingen (en 2 maanden) is mijn abonnement namelijk nog niet overgezet, ondanks toezeggingen). Ik belde DONG om aan te geven dat ik mijn bedrijf had verkocht en dat ik daarom mijn contract wilde beëindigen. “Kan niet”, meldde de dame van de zakelijke klantenservice kort af. “U contract loopt nog een jaar door.” Nogmaals legde ik uit dat ik mijn bedrijf verkocht had, dus geen energie meer af kon nemen, al zou ik willen. Het pand zou binnen afzienbare tijd immers niet meer van mij zijn. “Dat is uw probleem”, bitste ze me toe. “U heeft zelf een contract afgesloten voor twee jaar.”
“Dat klopt”, bevestigde ik, “maar mijn bedrijf is nu verkocht en de nieuwe eigenaar heeft al een energieleverancier. Dus ik heb geen pand meer waar de energie geleverd kan worden. Hoe kunt u dan energie leveren.” Opnieuw bitste me toe: “Dan krijgt u een boete van 400 euro voor voortijdige contractontbinding.”

Mijn toon werd nu ook iets minder vriendelijk: “Einde bedrijf is toch reden om een contract te ontbinden. Want als ik geen bedrijf meer heb, kan ik ook niets meer afnemen.” Triomfantelijk antwoordde ze: “Had u de voorwaarden maar moeten lezen.”
Nog eenmaal probeerde ik het: “Mevrouw, DONG wordt Eneco, dus u kunt mij als DONG geen energie meer leveren. Ik kreeg straks energie van Eneco. Waarom is het voor DONG wel mogelijk om te stoppen met het leveren van energie als het bedrijf overgenomen wordt en voor mij niet om te stoppen met afnemen van energie als ik mijn bedrijf verkocht heb? Bovendien: als ik mijn bedrijf verkocht had, zou ik klant worden van Eneco. Leven we niet in een land waar we zelf onze energieleverancier mogen kiezen? U kunt toch niet bepalen waar ik naar toe was gegaan als ik mijn bedrijf niet verkocht had?” Opnieuw bitst ze me toe: “Dat zeggen er meer, maar onze juristen hebben dat al uitgezocht. Voortijdige ontbinding is een boete. Goedemiddag.”

Een maand later had ik mijn ‘eindnota’ in de bus. De 400 euro boete stond er met grote letters op. Geïrriteerd borg ik de brief op. Nooit meer DONG. Dat was me in ieder geval duidelijk. Een week later ontving ik post van Eneco. Steven stelde zich per brief vrolijk voor als mijn nieuwe accountmanager. Hij zou snel contact opnemen voor een persoonlijke, telefonische kennismaking. Twee dagen lag de brief op mijn bureau. Mijn vingers jeukten. Maar moest ik hier nog energie in steken? Was dit geen negatieve energie?

Uiteindelijk besloot ik toch achter mijn computer te kruipen en tikte een cynische e-mail met het verzoek mijn bedrijf uit het klantenbestand te verwijderen. DONG en Eneco waren vanaf nu synoniem voor mij en daar wilde ik nooit meer klant van zijn. ‘Voor 400 euro kan ik acht weken vrijwilligerswerk in Nicaragua doen’, tikte ik, ‘Hoe leg ik de kinderen waarmee ik daar ga werken uit dat ik acht weken korter kan helpen, omdat ik geld moet betalen voor energie die ik niet geleverd krijg?’

Twee dagen later ging de telefoon. Ik zat in bespreking, wachtte op een belangrijk belletje en nam daarom het onbekende nummer op. Steve hing aan de lijn. Ik meldde weinig tijd te hebben in verband met de bespreking. “Bel ik maandag terug”, zei Steven, “maar ik wilde even zeggen dat de boete kwijtgescholden wordt.”
Ik kon mijn oren niet geloven. Nieuwsgierig wachtte ik het volgende telefoontje af. “Netjes belde hij na het weekeinde terug. “We begrijpen dat u het raar vindt dat u een boete krijgt, omdat u uw bedrijf verkocht heeft en dus geen energie meer af kan nemen. Daarom hebben we besloten om de boete terug te draaien. We maken het geld zo snel mogelijk over. Ik hoop dat u er iets moois mee kan doen bij uw project in Nicaragua.” Ik bedankte hem van harte. Meer kon ik op dat moment eigenlijk niet zeggen.

Inmiddels wel: Steven en Eneco – mede namens de kinderen hier in San Juan de la Conception in Nicaragua – dank jullie wel. Met die 400 euro zijn we kinderen die niet naar school kunnen, omdat de ouders geen geld hebben, kinderen die geen speelgoed hebben om mee te spelen, kinderen die geen papier en potloden hebben om op te tekenen iets heel, heel, heel moois aan het geven.

Eneco 'sponsort' vrijwilligerswerk Nicaragua

Eneco ‘sponsort’ vrijwilligerswerk Nicaragua

, ,

Comments are closed.