Top Menu

Christmas party Los Pipitos: air drumming

Bewegen goed voor hersenen, puzzelen helpt niet

Wil je je hersenen gezond houden op latere leeftijd, ga dan bewegen. Puzzelen is leuk, maar heeft geen positieve uitwerking op je hersenen. Bewegen wel. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh.
Die universiteit deed bij 638 70-plussers onderzoek en wat bleek: wie lichamelijk actief is, heeft over een periode van drie jaar minder hersenachteruitgang dan mensen die niet actief zijn of mensen die zich bezig houden met schaken, kruiswoordpuzzels oplossen of andere hersenactiviteiten. De onderzoekes keken naar de wite stof in de hersenen. Deze witte stof verbindt de grijze stof en de hersenonderdelen met elkaar en zorgt er zo voor dat ‘boodschappen’ worden doorgegeven. Bij de ‘sportieve’ 70-plussers waren er minder beschadigingen te zien dan bij de ‘controle groep’. Bovendien had de eerste groep nog meer grijze stof.

Yoga

Als yoga verslaafde is yoga in mijn ogen natuurlijk de ideale ‘sport’ om te doen. Je kan het immers doen op hoge leeftijd, het werkt meteen op je hersenen en het houdt je lichaam in uitstekende conditie. Mijn mooiste voorbeeld is Anneke. 88 jaar en sinds een maand doet ze iedere vrijdagavond yoga bij mij bij de Blauwe Parel. Haar doel: honderd worden. Als ze zo fanatiek blijft als nu, gaat haar dat nog lukken ook.

Bron: Tijdschrift Neurology
Comments are closed.